1 ден от София

Забележителности в Панагюрище

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Панагюрище бе наш домакин в един от последните хубави септемврийски дни. Това хубаво средногорско градче се намира на около 90 километра от София и на около 70 километра от Пловдив. Удобното му разположение е причина целогодишно тук да се стичат много туристи, любопитни да се докоснат до историческите събития, свързани с него.

Как да стигнем до Панагюрище?

Именно този въпрос си зададохме и ние когато потеглихме към Панагюрище именно заради това, че според google maps имахме няколко възможни варианта:

  1. По Автомагистрала Тракия и преди Пазарджик е отбивката за село Гелеменово, Попинци, Баня и град Панагщрище.
  2. По Автомагистрала Тракия, оттам през Вакарел, Белица, Поибрене, Оборище и Панагюрище.
  3. През Подбалканския път, при Горна Малина пътят се отклонява в посока Панагюрище.

Ние избрахме първия вариант, макар че по него километрите до Панагюрище са около 140, времето за което се изминава е почти същото в сравнение с около 90-те км през останалите два пътя. Предпочетохме все пак удобството на магистралата, пред това да пътуваме по непознат планински път, за който наистина не открих актуална информация. Пътят от магистралата през Гелеменово до Панагюрище е добре поддържан, сравнително спокоен предвид петъчния ден привечер, когато пътувахме ние.

Няколко думи за Панагюрище

Идвали сме тук на трети март преди 5-6 години, когато успяхме да разгледаме Панагюрското съкровище и да посетим местността Оборище. Сега пак не успяхме да разгледаме всичко, което бяхме запланували, но затова ще дойдем тук и трети, и четвърти път. Живи и здрави.

Панагюрище безспорно е град, пазещ спомена от Априлското въстание и героите му.  Градът претърпява същински разцвет през XIX век като занаятчийски и търговкси център и неслучайно тук е била столицата на IV революционен окръг по време на Априлското въстание.

Джуджевата къща

Братя Дейкови

Без да преувеличавам мога да кажа, че Панагюрище е едно от онези места, които събуждат българския дух, разпалват силна емоция от ляво и те оставят безмълвен с историята си, с борбата за свобода и великата жертвоготовност на неговите жители през Априлскотото въстание. Именно Априлската епопея от 1876г. и героите отдали живота си в името на България правят града толкова специален. Тук всяко място пази спомена за онези отминали времена и разказва историята им.

Жителите на града наброяват около 20 000, а най-похвалното е, че младите хора остават да живеят и работят тук. Икономиката, производството и туризма се развиват с бързи темповете, благодарение на което целият град процъфтява.

Какво видяхме и посетихме ние

Повече места от долуизброените бяхме си запланували, но план-максимумът отдавна не е на дневен ред при нас, откакто имаме деца. Що се отнася до пътуването. Искаме на всички да ни е максимално комфортно и най-вече децата да се чувстват спокойни без да ги заставяме да следват нашето темпо.

  • Исторически музей и Дудекова къща

Това бе и мястото, от което започна нашата разходка в Панагюрище. Любезната ни екскурзоводка Неделя – ерудирана млада дама разказваше с искрен плам и събуждаше интерес във всеки от нас. Тук е мястото да й благодаря за търпението и вниманието, с които се отнесе към цялата ни група, която включваше освен нашето семейство още три семейства с още 6 деца. Повечето от децата бяха малки и музеите не се оказаха най-интересният начин по-който могат да прекарат един ден в непознат град.

Джуджевата къща

Историческият музей

Но да се върнем на разходката. С входния билет, който закупихме от входа на музея имахме възможност да посетим Зала трезор с Панагюрското съкровище, сградата на Историческия музей с неговата експозиция по епохи и Дудековата къща.

Джуджевата къща

Из залите на музея

На територията на самия музей се намира и Зала Трезорна, в която видяхме копието на панагюрското златно съкровище. Но за него след малко. В самия музей на няколко етажа са разположение различни експозиции, които  плавно ни преведоха от най-ранните поселения по тези земи, артефактите, които са доказателство за това, преминахме постепенно през Средновековието по тези земи, след това чухме страхотна беседа, свързана с участието на панагюрци в Априлската епопея. Чрез карти, схеми, снимки и предмети е отразено освобождението на Панагюрския край от турско робство, участието на панагюрските опълченци в Освободителната Руско – турска война. Специално внимание е отделено на участието на местните хора в Съединението на Княжество България с Източна Румелия в единна българска държава.

Джуджевата къща

Исторически музей, гр. Панагюрище

В Дудековата къща не успяхме да влезем, тъй като най-малките посетители в групата ни вече бяха изморени и нямаше как да ги “заставим” да влезем и там. Все пак стоически издържаха изложбената зала със съкровището, както и самия музей. Имаха нужда да излязат вече на въздух.

  • Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище е сред най-емблематичните забележителности, с които заслужено се гордее Панагюрище. Всеки докоснал се до него няма как да остане безразличен към съвършенството, с което е изработен всеки един от съдовете в комплекта. Да не говорим колко ли тайни пази то.

Джуджева къща

В двора на музея

Историята по откриването на панагюрското съкровище е изключително интересна. Това се случва съсвем случайно  от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8 декември 1949 година, по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в град Панагюрище. След като намират златните съдове, братята почистват съкровището и го предават на държавата. За първи път то е изложено  зад витрините на хавлиената фабрика, която по онова време се е намирала на главната улица в града и така то е могло да бъде видяно от всички панагюрци.

Не след дълго е взето решение съкровището да бъде заведено в регистрите на Пловдивския исторически музей, съответно то е изложено там за няколко месеца. Оттук съкровището поема към София, първо към Археологическия музей, а после и към Национален исторически музей. Така златните съдове никога повече не се  връщат в Панагюрище за постоянно.

Джуджева къща

Фиалата

Днес, копие на Панагюрското златно съкровище се помещава в трезорна зала в Историческия музей в град Панагюрище. Оригиналът на съкровището гостува всяка година тук, когато не е някъде по света на изложба.

Колкото до самото съкровище накратко: то се състои от 9 съда – фиала, амфори и ритони с протомета на животни, изработени от злато с общо тегло 6, 164 кг. В  украсата по съдовете се разчитат сцени от трако-гръцкия пантеон. Основната хипотеза за тяхното предназначение, е че са използвани като ритуален комплект – част от религиозните церемонии при траките. Съкровището е принадлежало на все още неизвестен тракийски владетел на племето одриси, управлявал в края на IV и началото на III в. пр. Хр.

Джуджевата къща

Впечатляващо, нали?
Един ритоните с глава на животно

В университета сме изучавали това съкровище толкова внимателно, че все още на сън да ме бутнеш мога да разкажа за него.

  • Възрожденска църка “Свети Георги”

Възрожденската църква „Св. Георги“ се намира в централната част на град Панагюрище, на площад „Райна Княгиня“. Разположена е на десния бряг на река Луда Яна, в близост до Исторически музей Панагюрище. Църквата  се явява катедрален храм на града, който е център на Панагюрска духовна околия.

Джуджевата къща

Храм “Свети Георги”, Панагюрище

Построена е в периода 1856 – 1860 г., когато Панагюрище изживява голям икономически и културен разцвет. Доказателство за доброто благосъстояние на средногорското селище става ясно от факта, че въпреки, че по това време в него има един от най-големите храмове в страната – черквата „Въведение Богородично“, както и старата „Св. Тодор“, панагюрци подемат инициативата за издигането на друг – още по голям храм. В изграждането му взимат участие много панагюрци, кои от тях с труд, кои с финансова подкрепа. Най-щедър сред тях е големият панагюрски търговец и родолюбец Пенчо Хаджилуков, който по-късно загива геройски в Априлското въстание.
Главни майстори в строежа на църквата са Никола Герман и Ганчо от село Смолско, а ръководителите и техниците са от Цариград. Дърворезбената украса и цялостната направа на иконостаса е дело на представители на Дебърската художествена школа. Иконите са рисувани от представители на изтъкнатия зографски род Доспевски от Самоков.
През 1882 г. в северозападния и югозападния ъгъл са издигнати две камбанарии, като едната служи за градски часовник.

  • Къща-музей на Райна Княгиня

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: