Природни

Чудните мостове – пряката връзка с природата (обновена, юли 2022)

Чудните мостове
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Чудните мостове са място, на което бих се връщала отново и отново…А сега нека ви разказа за него през моите очи…

Информация:

Работно време: няма

Входна такса: няма

Разположение: 16 км от главния път Асеновград – Смолян

Как да стигнем до там:

Чудните мостове са разположени на около 16 км от главния път Асеновград – Смолян. Малко преди Чепеларе, идвайки от Асеновград вдясно ще видите указателна табела сочеща към Чудните мостове. С кола това разстояние се пропътува за около 20-25 мин.

Чудните мостове

Разклонът и табелата към Чудните мостове

Пътят е предимно със завои, не е в най-доброто състояние което може да се очаква, така, че бъдете внимателни. На места има доста стеснени участъци, бъдете внимателни. Самият скален феномен се намира на 8 км от едноименното село Забърдо. Когато стигнете до разклона за това село, поемете отново надясно и не след дълго ще се озовете на местоположението.

Чудните мостове

Река Еркюприя напомня за себе си…

Паркингът

За удобство на туристите е изграден удобен паркинг, където да оставят колите си. Там още със слизането си погледът ви ще бъде привлечен от множеството сергии, които целогодишно приканват хората да опитат от местните сладка, мед, билки, подправки, да вземат за спомен магнит или дребен сувенир.

Чудните мостове

Хижа Чудните мостове

Точно под паркинга се намира хижа Чудните мостове, която разполага със малък  ресторант, в който може да опитате ароматния мурсалски чай, така познат в Родопите или да хапнете вкусна палачинки със сладко от диви ягоди. И разбира се още много традиционни специалитети.

Покрай паркинга минава и трасето на пешеходния път от село Орехово към село Забърдо. Информативно вметване.

Скален феномен Чудните мостове

Някога преди стотици хиляди години Чудните мостове са представлявали пещера, образувала се под въздействието на водите на река Еркюприя. Карстовите скали се срутвали в резултат на механичното действие на водата и така се образували великолепните скални образувания, които в наше време привличат много туристи. Намират се на надморска височина от 1450 м.

 Големият мост е с ширина около 15 м, а дължината е приблизително 100 м. Разполага с три арки с височина, варираща между 40-50м.

Чудните мостове

Изглед към Големия мост

Малкият мост се намира на около 200 м от Големия по течението ан реката и е с дължина 60 м. Височината достига 50м, а арката му 30 м.  Малко по нататък от него има и трети малък мост, който представлява понорна пещера, в която водите на река Еркюрия  изчезват и се появяват отново след 3 км.

Чудните мостове

Поглед към Малкия мост и панорамната площадка

Чудните мостове са обявени за природна забележителност през 1949 г., а от 2003 фигурира под № 85 списъка със 100-те национални туристически обекта. Така, че ако имате книжка, може да ви бъде подпечата в хижата, непосредствено разположена до мостовете.

Чудните мостове

Беседка за отдих и покана за алпийски тролей

Идея?В околността има множество пещери, които са неосветени и пригодени за туристи, но ако разполагате със собствена екипировка бихте могли да ги посетите.

Легендата говори…

Стара легенда разказва, че преди много години в землището на село Забърдо е имало много пастири с големи стада. Живеели в хармония, пасели стадата си по склоновете на планината, докато в един обикновен ден незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Разкъсвал безмилостно животните.

Чудните мостове

Интересен образ на индианец ни посрещна върху Малкия мост

Дълги години пастирите страдали по загубените животни, докато един ден намерили начин как да дадат урок на змея и да го накажат за безмилостното му поведение. Натоварили едно магаре с прахан (суха субстанция от дървесна гъба, която служи за запалване на огън от огниво), запалили го и го изпратили в гората. Лакомият змей глътнал горящото магаре. Праханта бавно, но сигурно се разгаряла и разкъсвала вътрешностите на страшния звяр. Мятал се, гърчел се и не можел място да си намери. Открил малка пролука в земята и с голямото си тяло се напъхал в нея. След години, големите кости на змея изгнили и на тяхно място се образували големите скални арки и пролуки, известни днес като скален феномен Чудните мостове.

Двата големи моста са пригодени за туристи, напълно обезопасени и преминаването под и над тях е позволено. А повярвайте панорамните гледки си заслужават, снимките, които ще направите – също.

Чудните мостове

Кадър…

Идея ? Ако имате желание бихте могли да посетите и античния римски път, който с енамира на около 4 км от Чудните мостове. Пътят към него минава под връх Персенк. Римският път датира от 1 в. н.е. Все още се вижда майсторлъка, с който са били наредени камъните.

Атмосферата на Родопите е несравнима. Спокойствие, аромат на борове, шумът на реката, минаваща под мостовете, усмихнатите лица на туристите. Ето така ще запомня това кътче на България. Снимките, спомените… това ни остава.

Идея? Може да съчетаете разходката до тук с посещение на Бачковския манастир или Асеновата крепост. Чудесна еднодневна екскурзия. Близо до Чудните мостове се намират и други два природни феномена – Караджов камък и Белинташ. За тях може да прочетете в блога ми подробно 🙂

Ако пък искате да посетите място, което помещава част от кръста Господен – отидете до Кръстова гора.

Пожелавам Ви приятни мигове сред природата!

Чудните мостове

Свежест…

Чудните мостове и моето семейство през юли 2022

Понякога, когато гледам кога съм публикувала първите си статии, наистина ми се струва, че е било преди цяла вечност. Ето, че вече сме четирима и тази година направихме едно едноседмично пътешествие из нашия любим край на Родопите. Първото място, което посетихме бяха именно Чудните мостове.

Чудните мостове

Вече сме 4-ма и отново обикаляме из Родопите

Ако трябва да съм честна тук сякаш нищо не се е променило. На паркинга няколко дами и един господин продаваха на своите малки сергийки сладка, мед, сувенири и приканваха хората, запътили се към известната забележителност да закупят нещо от тях.

Чудните мостове

Стотици снимки мога да направя на това място…

На децата ни им беше интересна легендата за змея, който е живял по тези земи. Смело мога да твърдя, че стига да поднесеш по интересен начин информацията за дадена забележителност, то няма как да не бъде любопитно за децата.

Чудните мостове

Дечица

Чудните мостове - пряката връзка с природата
 • Локация
 • Информационни табла
 • Инфраструктура до обекта
4.7

4 коментара

 • Чудесна статия, Юле!

  Не знаех легендата за образуването на този феномен – благодаря ти, много е интересна! 🙂

  Поздрави,
  Светльо

 • Стойте далеч от хижата и ресторанта ѝ. Хижарът е зъл. Носете си храна и вода

 • благодаря на автора
  информацията е изчерпваща.
  след като прочетох- планирам пътуване )

Остави коментар

В момента потребител разглежда: