По света

BB & BK – BIG BERRY и Bela Krajina

Big Berry
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Дестинация: Словения

Крайна цел: BIG BERRY, град Метлика, село Примостек, Бела Крайна

Разстояние: София-Метлика 880 km, около 9 часа

И така в съботния ден, потеглихме от Загреб и заедно с Мария и Краси от Travelling Buzz и се отправихме към BIG BERRY. От Загреб към Метлика минахме покрай Карловац и оттам на северозапад към словенско-хърватската граница. Разстоянието е около 9о-км. Пътуването мина неусетно, пейзажите са наистина впечатляващи.

Glamping /Къмпинг/

Може би не сте чували за глъмпинг (glamping). E, и аз не бях. Глъмпингът съчетава иновативна комбинация от идеята за къмпингуване и лукса на първокласен хотел. Терминът прозилиза от думите glamorous (бляскав, обаятелен) и camping (къмпинг), които съчетани заедно представят и идеята на BIG BERRY. Цялостната идея на този луксозен къмпинг е максималното докосване до природата, но без да компенсира от удобството на луксозната почивка. Това е и стремежът на новосъздадения глъмпинг BIG BERRY, край Река Колпа, Словения. Тук дойдохме по покана на Мария, която бе и нашият гид по време на гостуването ни в BIG BERRY. 

Big Berry

Big Berry-верандата с изглед към къщичките

Метлика и Бела Крайна

BIG BERRY се намира до по-големият град Метлика, и в самото селце Примостек които са разположени в областта Бела Крайна. Бела Крайна ме впечатли със своята предимно равнинно-хълмиста територия. Пътувайки из нея, зеленият цвят бе в толкова големи количества, че дори навъсеното и мрачно време, което ни преследваше през целия ни престой, не можеше да помрачи емоцията от видяното. Знаете ли, че там не видях къща, която да е обградена с двуметров зид, телена ограда или нещо подобно. Там покрай всяка къща имаше единствено цветни алеи, чемширени храсти, красиво подредени градиники. И без да съм била в Австрия, тъкмо така си  представях Австрийските Алпи гледайки природата и къщите на Бела Крайна.

Big Berry

 

Глъмпингът BIG BERRY

Биг Бери е единственият по рода си глъмпинг в Словения. Намира се в малкото градче Примостек по протежението на пълноводната и впечатляваща река Колпа. BIG BERRY разполага с 10-на къщички, които могат да бъдат наемани. Всяка къщичка разполага с всекидневна с кухненска част, 2 спални, баня с тоалетна и голяма тераса с джакузи. Тук е момента да спомена, че къщичките са изключително подходящи за семейства с деца. Самите къщички са доста модерно обзаведени, въпреки че липсваха някои много съществени неща, но няма да задълбавам и ще предположа, че с времето ще наваксат с оборудването на къщичките.  Big Berry

Да не забравя да спомена, че всяка къща разполага със свое джакузи на терасата. Не успях да се възползвам от него, тъй като макар и през юни, не случихме много на хубаво време.

На територията на BIG BERRY има плантации с плодове, от които се приготвят домашни сладка сокове.

Опитахме вкусно приготвена храна на огромното барбекю, което тъкмо бе открито. Може да плаваш с кану по река Колпа, която фактически се явява граница между Хърватия и Словения. Излегнал си се на шезлонг на словенския бряг на Колпа, а срещу теб е Хърватия. Наистина безумно красива река.

За активно настроените пък, на разположение е игрище за плажен волейбол, малък басейн в самата река, плаване с кану, сутрешна тренировъчна програма.

Big Berry

По време на 5-дневният ни престой посетихме различни места из Бела Крайна, с които BIG BERRY си партнира. Идеята на това партньорство се състои в това да бъде показана и другата страна на Словения… освен природните забележителности, да се покаже традиционното производство тук- на вино, на различни масла и олио, на ликьори, шоколадови изкушения и др.

През цялото време имахме гид, който ни развеждаше из забележителностите. Направи ми впечатление, че момчето не беше много наясно къде отиваме, как да стигне и откъде да минем, но за радост винаги се оправяхме.

Освен в района на Бела Крайна обиколихме няколко много красиви места, като езерото Блед и езерото Бохини, както прекрасният каньон Винтгар. Последно ще кажа с няколко думи и за храната, която ни беше “включена в пакета”. Първата вечер ни посрещнаха брилянтно, с прясно уловена пъстърва, а на сутринта с уникална кошница с местни специалитети. За вечеря също се случваше да имаме прекрасна вечеря в някое от заведенията на Big Berry-партьорите, които бяха превъзходни. Но понякога храната някак “я нямаше съвсем”…

Някои от посетените места в Бела Крайна определено ме впечатлиха-с вкус, с отношение, с продукция…

Винарна Малнарич в Семич – Приветлива къща, в която бяхме посрещнати от нейният собственик Самоел и малкият му син. Любезният домакин ни направи обиколка из всички помещения на своята винарна, като накрая разбира се имахме възможността да опитаме от най-хубавите му вина. Винарна Малнарич-най-хубавото розе, което някога съм опитвала… Бляскав розов цвят с уханен привкус на ягоди…

Big Berry

Oljarna Pecaric – тази малка Олеярна с голямо производство се намира в село Драшичи, недалеч от Метлика. И тук бяхме посрещнати подобавашо с презентация и последвала дегустация на различните масла, които се произвеждат тук.

Big Berry

Опитах редки масла от мак, орехи, лешници, горчичени зърна, тиквено семе, и какво ли още не. Любезният собственик ни разказа за цялата история на неговата дейност. За това как е сам е сглобил машините си, откъде взима суровина, кои с аосновните му пазари.. Естествено, сдобих се с няколко от най-ценните масла.

Berryshka – пример за една семейна традиция, дело на баща и син. Бериика е дестилерия, в която се произвеждат всякакви ликьори, есенциални масла, вкусни шоколадови изделия. Тук надникнахме отвъд готовата продукция, отвъд лъскавата опаковка… Надникнахме там, където всичко е започнало… Видяхме как се произвежда прочутият признат в цял сят Лондоснки джин. Опитах, също така и никога няма да забравя вкуса на бренди от хвойна… А за щоколадовите изкушения… Желая ви сами да ги оцените! Вкус, който остава завинаги! Berryshka-In Good Spirits We Trust

Big Berry

      Благодаря на Мария за поканата да посетя BIG BERRY и да отправя поглед към един друг вид туризъм!
Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: