Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
По света

BB & BK – BIG BERRY и Bela Krajina

Big Berry
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Дестинация: Словения

Крайна цел: BIG BERRY, град Метлика, село Примостек, Бела Крайна

Разстояние: София-Метлика 880 km, около 9 часа

И така в съботния ден, потеглихме от Загреб и заедно с Мария и Краси от Travelling Buzz и се отправихме към BIG BERRY. От Загреб към Метлика минахме покрай Карловац и оттам на северозапад към словенско-хърватската граница. Разстоянието е около 9о-км. Пътуването мина неусетно, пейзажите са наистина впечатляващи.

Glamping /Къмпинг/

Може би не сте чували за глъмпинг (glamping). E, и аз не бях. Глъмпингът съчетава иновативна комбинация от идеята за къмпингуване и лукса на първокласен хотел. Терминът прозилиза от думите glamorous (бляскав, обаятелен) и camping (къмпинг), които съчетани заедно представят и идеята на BIG BERRY. Цялостната идея на този луксозен къмпинг е максималното докосване до природата, но без да компенсира от удобството на луксозната почивка. Това е и стремежът на новосъздадения глъмпинг BIG BERRY, край Река Колпа, Словения. Тук дойдохме по покана на Мария, която бе и нашият гид по време на гостуването ни в BIG BERRY. 

Big Berry

Big Berry-верандата с изглед към къщичките

Метлика и Бела Крайна

BIG BERRY се намира до по-големият град Метлика, и в самото селце Примостек които са разположени в областта Бела Крайна. Бела Крайна ме впечатли със своята предимно равнинно-хълмиста територия. Пътувайки из нея, зеленият цвят бе в толкова големи количества, че дори навъсеното и мрачно време, което ни преследваше през целия ни престой, не можеше да помрачи емоцията от видяното. Знаете ли, че там не видях къща, която да е обградена с двуметров зид, телена ограда или нещо подобно. Там покрай всяка къща имаше единствено цветни алеи, чемширени храсти, красиво подредени градиники. И без да съм била в Австрия, тъкмо така си  представях Австрийските Алпи гледайки природата и къщите на Бела Крайна.

Big Berry

 

Глъмпингът BIG BERRY

Биг Бери е единственият по рода си глъмпинг в Словения. Намира се в малкото градче Примостек по протежението на пълноводната и впечатляваща река Колпа. BIG BERRY разполага с 10-на къщички, които могат да бъдат наемани. Всяка къщичка разполага с всекидневна с кухненска част, 2 спални, баня с тоалетна и голяма тераса с джакузи. Тук е момента да спомена, че къщичките са изключително подходящи за семейства с деца. Самите къщички са доста модерно обзаведени, въпреки че липсваха някои много съществени неща, но няма да задълбавам и ще предположа, че с времето ще наваксат с оборудването на къщичките.  Big Berry

Да не забравя да спомена, че всяка къща разполага със свое джакузи на терасата. Не успях да се възползвам от него, тъй като макар и през юни, не случихме много на хубаво време.

На територията на BIG BERRY има плантации с плодове, от които се приготвят домашни сладка сокове.

Опитахме вкусно приготвена храна на огромното барбекю, което тъкмо бе открито. Може да плаваш с кану по река Колпа, която фактически се явява граница между Хърватия и Словения. Излегнал си се на шезлонг на словенския бряг на Колпа, а срещу теб е Хърватия. Наистина безумно красива река.

За активно настроените пък, на разположение е игрище за плажен волейбол, малък басейн в самата река, плаване с кану, сутрешна тренировъчна програма.

Big Berry

По време на 5-дневният ни престой посетихме различни места из Бела Крайна, с които BIG BERRY си партнира. Идеята на това партньорство се състои в това да бъде показана и другата страна на Словения… освен природните забележителности, да се покаже традиционното производство тук- на вино, на различни масла и олио, на ликьори, шоколадови изкушения и др.

През цялото време имахме гид, който ни развеждаше из забележителностите. Направи ми впечатление, че момчето не беше много наясно къде отиваме, как да стигне и откъде да минем, но за радост винаги се оправяхме.

Освен в района на Бела Крайна обиколихме няколко много красиви места, като езерото Блед и езерото Бохини, както прекрасният каньон Винтгар. Последно ще кажа с няколко думи и за храната, която ни беше “включена в пакета”. Първата вечер ни посрещнаха брилянтно, с прясно уловена пъстърва, а на сутринта с уникална кошница с местни специалитети. За вечеря също се случваше да имаме прекрасна вечеря в някое от заведенията на Big Berry-партьорите, които бяха превъзходни. Но понякога храната някак “я нямаше съвсем”…

Някои от посетените места в Бела Крайна определено ме впечатлиха-с вкус, с отношение, с продукция…

Винарна Малнарич в Семич – Приветлива къща, в която бяхме посрещнати от нейният собственик Самоел и малкият му син. Любезният домакин ни направи обиколка из всички помещения на своята винарна, като накрая разбира се имахме възможността да опитаме от най-хубавите му вина. Винарна Малнарич-най-хубавото розе, което някога съм опитвала… Бляскав розов цвят с уханен привкус на ягоди…

Big Berry

Oljarna Pecaric – тази малка Олеярна с голямо производство се намира в село Драшичи, недалеч от Метлика. И тук бяхме посрещнати подобавашо с презентация и последвала дегустация на различните масла, които се произвеждат тук.

Big Berry

Опитах редки масла от мак, орехи, лешници, горчичени зърна, тиквено семе, и какво ли още не. Любезният собственик ни разказа за цялата история на неговата дейност. За това как е сам е сглобил машините си, откъде взима суровина, кои с аосновните му пазари.. Естествено, сдобих се с няколко от най-ценните масла.

Berryshka – пример за една семейна традиция, дело на баща и син. Бериика е дестилерия, в която се произвеждат всякакви ликьори, есенциални масла, вкусни шоколадови изделия. Тук надникнахме отвъд готовата продукция, отвъд лъскавата опаковка… Надникнахме там, където всичко е започнало… Видяхме как се произвежда прочутият признат в цял сят Лондоснки джин. Опитах, също така и никога няма да забравя вкуса на бренди от хвойна… А за щоколадовите изкушения… Желая ви сами да ги оцените! Вкус, който остава завинаги! Berryshka-In Good Spirits We Trust

Big Berry

      Благодаря на Мария за поканата да посетя BIG BERRY и да отправя поглед към един друг вид туризъм!
Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: