1 ден от София

Бузлужда – паметникът на раздора

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Бузлуджа е едно от местата, които отдавна се каня да посетя. Имам чувството, че само аз не бях посещавала този мастодонт от една отминала епоха. Доста се шумеше напоследък за всички идеи за възстановяване на паметника на едноименния връх.

По време на обиколката си из Долината на тракийските владетели, реших да посетя и Бузлуджа. Истината е, че при едно от посещенията си на 3 март на Шипка съм минавала с кола покрай паметника. Но толкова…

Та, да ви разкажа какво научих и какво видях там горе, на връх Бузлуджа.

Историята говори

Само на 20 километра от Казанлък и на 1441 м надморска височина се издига един от най-известните планински върхове в България — Бузлуджа. В последно време той е изключително популярна историческа и туристическа дестинация, не само заради уникалния изглед, който се разкрива оттам, но и заради огромния монумент, който се извисява там.

Бузлуджа паметник

На мен винаги ми е приличала на огромна летяща чиния

Повече познат като Бузлуджа (до юни 1942 г се е наричал така) днес връх Хаджи Димитър е познат като че ли повече с Бузлуджанския конгрес през 1891 г.  и старото си име, отколкото с това на великия българин. Името му идва от битката, в която през 1868 г. се сражава четата на Хаджи Димитър. Всъщност тази битка става и повод Ботев да напише поемата “Хаджи Димитър”, която всички ние знаем и сме учили:

Той, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят….

Името си Бузлуджа, върхът получава през 1891 година, когато Димитър Благоев и други видни български социалисти провеждат там своя таен конгрес, на който поставят основите на социалистическата партия. По време на тоталитарния режим там е изграден така известния Дом-паметник на партията (1891), който и до днес е един от паметниците на социалистическия строй.

Бузлуджа

Зимна Бузлуджа, Снимка: sunshine.bg

Макар и осъждан остро от някои, в исторически план паметникът на Бузлуджа е внушителен. В него са вложени над 14 милиона лева, както и трудът на много хора, сформирали доброволчески строителни бригади. В строежа на кръглия монумент и знамето до него се включват над 6000 доброволци. Огромни рубинени звезди с тегло три тона застават на върха. Участници в строежа разказват, че тези звезди сияели толкова силно, че нощем трябвало да бъдат виждани от всяка точка на Балканите. Видни художници се занимават с вътрешния декор на сградата. Над 18 месеца отнема цялостното построяване, оформление и украса на монумента.

Бузлуджа днес

В момента символът на социалистическото величие по нищо не напомня на предишния паметник на културата. При това е обявен за едно от най-красивите изоставени места в света и е в списъка на паметниците със световно историческо и културно значение.

Oще зимни пейзажи, снимка: sunshine.bg

Знаете ли, че: Монументът на Бузлуджа е изграден в геометричния център на страната. В петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела с мощност 150 КW и по проект светлината от тях може да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време от брега на Бяло море в Беломорска Тракия..

Аз не бях достатъчно смела за да вляза вътре. Влизането не е позволено, но пък много хора-ентусиасти, с риск за живота си се промъкват и благодарение на хора като тях знаем какво е състоянието на паметника отвътре в момента – а то е окаяно.

Бузлуджа

Комунизъм

Държавата все още не е взела категорично решение, с което да се предприемат мерки за възстановяването на този паметник.

Фондация  “Проект Бузлуджа”

Инициатор на идеята за възраждането на Бузлуджа като културен паметник е арх. Дора Иванова, която заедно с група млади специалисти са изготвили цял план за работа по паметника, неговата реставрация  и опазване.

Бузлуджа
Идеята на проекта на арх. Дора Иванова предвижда да бъде консервирана сградата на паметника на връх Бузлуджа и да бъде възвърнато първоначалното състояние на обекта. Трябва да уточним, че целта не е с идеологическа насоченост, а да бъде опазено едно културно наследство, една архитектурна ценност, за следващите поколения. Има идея различни исторически етапи от създаването на България до днес да бъдат експонирани по интересен начин.Проектът предвижда консервация на сградата в актуалния й вид с минимална архитектурна намеса. Концепцията в две обиколки – хоризонтална и вертикална, превежда посетителя от настоящето към миналото и обратно в наши дни.

бузлуджа

Кончета, мъгла, а в далечината Бузлуджа, снимка: sunshine.bg

По думите на архитектката Бузлуджа притежава потенциал да стане една от най-успешните дестинации в страната ни,  която би допринесла и за развитието на региона и за туризма в района като цяло.

Моите впечатления

Накратко да обобщя. Монументът наистина е внушаващ. Огромен, някак респектиращ с големината и мащабите си. Не посмях да вляза вътре. Опасно си е, макар, че имаше хора, които смело се мушкаха буквално през миши дупки, за да се докоснат до това, което е останало вътре. На самия връх духаше страшно силен вятър. Точно такъв съм усещала и на съседния връх Шипка.  Направихме няколко снимки, обиколихме го и потеглихме обратно към Казанлък и следващата цел за деня – Казанлъшката гробница. Между другото искам да ви споделя, че когато бях в Трявна – от стаята на хотела се виждаше Бузлуджа, а от центъра на града Шипка. Ако разполагате с повече време бихте могли да се разходите до Соколски манастир и Дряновски манастир.

Еднодневно приключение до Бузлуджa

Имам много приятели, които ми казват “Трудно ми е да се организираме и да отидем някъде, да посетим дадено място” или пък “Ще ми идват приятели от чужбина – къде да ги заведем, какво да им покажем?”

Тук винаги се сещам за слънчевата Адриана Василкова, която всички познаваме от нейния блог sunshine.bg, в който ни разказва за пътешествията си из целия свят. Освен всичко друго тя е и професионален гид, има своя агенция и организира различни обиколки на забележителности както в България, така и на Балканите. Винаги, когато и се обадя е някъде на път с туристи. Хората, които пътуват с Ади и компания са пътешественици от цял свят. Тя и нейният екип, който се уголемява с всяка година подхождат с радост и ентусиазъм към всяко запитване и желание.

бузлуджа

Бузлуджа

Точно тук бих искала да ви споделя за нейния специализиран Бузлуджа тур. Началото е от София, Пловдив, Велико Търново, но може да бъде съгласувано и организирано от всяка точка на страната. Туровете са съпътствани освен с разказите на професионален гид, но и с фотопаузи, изненади по време на пътуването и много смях и незабравими моменти.

Повече информация за Buzludzha tour може да намерите тук http://buzludzha-tour.com

За всички останали екскурзии, които организира, заедно със своя екип хвърлете един поглед тук -> http://privateguidebulgaria.com

 

SaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Бузлужда - паметникът на раздора
  • Лоакция
  • Указателни табели
  • Инфраструктура до обектаа до обекта
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: