Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
По света

Малко познатите звезди на Италия – Триест, Бергамо и Санремо

Санремо
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Лятото е тук. Синоптиците и географите може да поспорят с мен, че лятото започва на 20 юни, но ако мога спокойно да захвърля дългия ръкав на дъното на гардероба, значи е време за лятно настроение. С други думи идва време за  сладолед, слънце и море. А кое е мястото, което предлага по много и от трите? Всъщност тези места са не едно или две, но в момента ще се спра на Италия. Да, любимата Италия. Не тази, която знаем от Рим, Милано и Венеция (макар и трите да са невероятни места), а една по-малко известна. Става дума за Италията на Триест, Бергамо и Санремо. Три места, които мечтая да посетя. И разбира се, преди да предприема дадено пътуване старателно проучвам и подготвям местата, които искам да видя и посетя.

Триест

Започвам от най-близката по суша дестинация до България – Триест. Градчето, което е било достатъчно интересно, че да грабне интереса на Джеймс Джойс и Ърнест Хемингуей.

Триест се намира в североизточната част на Италия, но е толкова близко до Словения, че граничи с Балканския полуостров. Често съм срещала определението за Триест “Италианската врата към изтока”.  Но Триест си е на 100% Италия. Архитектурата, кафенетата и храната… Всичко тук напомня за Италия.

Триест

Из площада

Триест

Просто Триест!

Централният площад “Обединена Италия” или Пиаца Унита е заобиколен от три страни с масивни сгради, от които паралелно на морето се намира общината. Това представлява най-големият европейски площад с изглед към море. Тук се намира и пристанището, на което ежедневно акустират стотици кораби от цял свят. Много мечтая да се кача на круизен кораб и да пътешествам с него (тема на друг разговор).

Триест

Круизен кораб…

Подготвяйки се за Триест, разбрах, че и тук подобно във Венеция има Канале гранде. Не бил толкова внушителен, колкото венецианския, но все пак си е истински воден булевард в града.

Знаете ли, че?: Триест се слави със своето кафе. От векове кафето играе важна роля в местната икономика, тъй като някога Триест е бил център на търговията с кафе. Градът е известен още с наименованието “Италианската столица на кафето”. 

Разбира се, не бих пропуснала и римския театър, който се намира в подножието на хълма Сан Джусто. Интересен обект, чиито останки напомнят за славното имперско минало на Триест. За изграждането на театъра е използвана едната страна на хълма, която древните римляни са изкопали, а след това  са построили театъра от добре обработени каменни блокове. Статуите, намерени в театъра в момента могат да бъдат видени в градския музей. Не бих го пропуснала.

Триест

Из улиците на Триест

Да не забравим и дворецът Мирамаре, който се намира в околностите на Триест. Дворецът е построен в шотландски стил, върху надвиснала скала над морето. Построен е в периода 1856-1860 г. като резиденция на австрийския ерхерцог Максимилиан. Около двореца се разгръща просторен парк с вековни дървета и цветни градини. Представям си как си стоя в този прекрасен парк, съзерцавайки морето.

Триест

Канале Гранде. Източник: italia-ru.com

Нямам търпение след като обиколя всички интересни места на Триест да се впусна в едно безцелно и лежерно обикаляне из малките криволичещи улички. Да взема едно малко еспресо, един сладолед с вкус на шам-фъстък ( познати разказват, че този сладолед е феноменален) и да поседя на някоя спокойна пейка или да отскоча до кея и загледана в морето и пристигащите и заминаващи круизни кораби да планирам следващия ден от екскурзията ми.

Бергамо

Бергамо се намира в небезизвестния район на Ломбардия като градът е част от Миланския метрополис. Преди да се разровя и да проуча повече за Бергамо, свързвах града основно с летището на една от нискотарифните авиокомпании, което се намира там.  Модната столица на Италия – Милано е на около половин час път от Бергамо, а италианските Алпи са съвсем близо. С други думи, кеф ти да отидеш на шопинг, кеф ти да се разходиш из Алпите.

Бергамо

Бергамо. Източник: wikipedia

Бергамо

Бергамо. Порта Нуова. Източник: wikipedia

И тук, всичко отново напомня на типичната Италия.  Капаците по прозорците, жълто-кафеникавите къщи долепени една до друга, тесните улички и хвърчащите скутери издават, че си в Италия.

Градът всъщност е разделен на две части – Горен и Долен. Докато Долния град е по – съвременен и индустриален, то Горният е онова, което всеки турист търси. Мястото, което те връща векове назад. Старинни сгради, внушителни  катедрали, калдъръмени улички…

Преди да се потопя в атмосферата на Горния град ще се оставя за малко в оживената централна част. Някои от улиците тук са павирани с големи каменни плочи, други с по-малки червени тухлички, а някои са толкова тесни, че наспиралите по тях коли правят почти невъзможно преминаването дори на пешеходци. Оттук смятам да се отправя  към следващата набелязана дестинация – а именно Горният град. За целта няма да използвам кола, а с фуникуляр – нещо като вагонетка, която се движи по много стръмен хълм. За първи път се возих на такъв вид превозно срество в Барселона. И ето, че след няколко минути  ще се озовем в “Città Alta” (Горния град), което е и онова магическо място, за което споменах по-горе.

Бергамо

Фурникулярът. Източник: wikipedia

Бергамо

Порта на Сан Джакомо. Източник: wikipedia

Изненадващо. Пътуваш със самолет, после се качваш на влак за да стигнеш до града и накрая с фурникуляр се озоваваш в…16 век. Град в града, успял да запази уникалния си дух дори и 5 века след своето създаване.

Бергамо

Из улиците на Горния град. Източник: wikipedia

Бергамо

PIZZA! Източник: Flicker

От мои приятели, посещавали Бергамо знам, че тук пицата се продава на грамаж. Със сигурност ще я опитам. Ще се разхождам из улиците, върху които вървят хора от 500 години насам. Забележителностите тук са на всеки ъгъл буквално. Замък, музей, ботаническа градина. Ясно е, че това не е място за един ден. Няма и да опитвам да го покорявам за толкова. Личи си, че това не е място само за туристи. Тук всъщност живеят хора, учат и работят в едно място, което не признава модерните тенденции. Няма небостъргачи, шумни булеварди и претъпкани молове. Има история. На мен това със сигурност много, ама много ще ми хареса.

Санремо

Представих ви накратко източния Триест, продължих с централния Бергамо, а сега е време за западния Санремо. За него   ще ви разкажа това, което знам за града от чути и прочетени разкази.

Санремо е кръстен на Свети Ромоло и се намира в най-западната част на Италия, в област Лигурия. Много е близо до границата с Франция, на около час път от Ница.

Санремо

Панорама към града. Източник: wikipedia

Освен с красивите си плажове и къщичките накацали по хълмовете, Санремо впечатлява и с културния си живот. В градчето се провежда Музикалния фестивал на Санремо, който е вдъхновил създаването на Евровизия. Също така, тук се провеждат рали и колоездачно състезание, което започва от Милано. Санремо е специално място и за един българин – най-печелившия български покер играч Димитър Данчев. Той прави първата си сериозна печалба на тукашен турнир, който е бил част от Европейския покер тур.

Санремо

Вилата на Алфред Нобел в Санремо. Източник:wikipedia

Любопитно?: От 1907 година насам всяка пролет (обикновено в края на месец март) се провежда еднодневно колоездачно състезание Милано–Санремо с дължина около 290 километра.

След това кратко културно-спортно отклонение, да преминем набързо през улиците на Санремо, някои от които са доста стръмни, но пък предлагат невероятна гледка към морето. Палмите са навсякъде, а като на повечето места в Италия, почти всяко камъче е изпълнено с история. Замъци, катедрали и изящни вили допълват гледката, а едно от местата, което изглежда задължително за посещение е японската градина във вила Ормонд. Азиатското присъствие е вдъхновено от побратимяването на Санремо с японския град Атами.

Санремо

Статуя на Майк Бонджорно в Санремо. Източник: wikipedia

От толкова планове за следващи пътувания започна да ми се върти главата. Време е за малко почивка и проучване на нови дестинации. Ще се видим в следващия пост. За още любими места в Италия може да прочетете тук.

А вие подготвихте ли план за вашите мечтани места за посещение?

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: